Tuesday, February 22, 2011

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte ( Perancis : Napoleon Bonaparte [napoleɔ bɔnɑpaʁt] , Itali : Napoleone Bonaparte, 15 Ogos 1769 - 5 Mei 1821) adalah seorang pemimpin tentera dan politik dari Perancis dan Maharaja Perancis sebagai Napoleon I, yang berbentuk tindakan politik Eropah di awal abad ke-19. 


Napoleon dilahirkan di Corsica , Perancis untuk orang tua dari kecil Itali mulia keturunan dan dilatih sebagai pegawai artileri di Perancis darat. Bonaparte menjadi terkenal di bawah Republik Pertama Perancis dan memimpin kempen berjaya melawan Pertama dan Kedua Koalisi tersusun menentang Perancis. Pada tahun 1799, ia melancarkan rampasan kuasa dan dipasang dirinya sebagai Konsul Pertama , lima tahun kemudian Senat Perancis menyatakan dirinya maharaja. Pada dekad pertama abad ke-19, Empayar Perancis di bawah Napoleon terlibat dalam siri konflik-the Perang Napoleon -melibatkan seluruh kekuatan Eropah utama. Selepas kemenangan beruntun, Perancis dijanjikan kedudukan dominan di benua Eropah, dan Napoleon mempertahankan Perancis lingkup pengaruh melalui pembentukan perikatan yang luas dan penunjukan rakan-rakan dan ahli keluarga untuk memerintah negara-negara Eropah yang lain seperti Perancis negara pelanggan . 


Para Pencerobohan Perancis Rusia pada tahun 1812 menandakan suatu titik balik dalam's kekayaan Napoleon. Nya Grande Armée rosak teruk dalam kempen dan tidak pernah sepenuhnya pulih. Pada tahun 1813, dengan Koalisi Keenam mengalahkan pasukannya di Leipzig , tahun berikutnya Koalisi menceroboh Perancis, memaksa Napoleon untuk turun tahta dan diasingkan ke pulau Elba . Kurang dari setahun kemudian, ia melarikan diri Elba dan kembali berkuasa, tetapi dikalahkan di Pertempuran Waterloo pada Jun 1815. Napoleon menghabiskan enam tahun terakhir hidupnya di kurungan oleh Inggeris di Pulau Saint Helena . Otopsi menyimpulkan ia meninggal kerana kanser perut , walaupun Sten Forshufvud dan saintis lain telah sejak menduga ia diracuni dengan arsenik . 


kempen Napoleon adalah belajar di akademi tentera di seluruh sebahagian besar dunia. Sementara dianggap sebagai tiran oleh lawan-lawannya, ia juga diingat untuk pembentukan kod Napoleon , yang meletakkan dasar-dasar pentadbiran dan penghakiman untuk sebahagian besar Eropah Barat .

No comments:

Post a Comment